Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- A krémhez:
- 5 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliapudingpor
- A morzsához:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
Elkészítés
- A tésztához a lisztet összekeverjük a vajjal, porcukorral, vaníliás cukorral, tojással, sóval és sütőporral.
- Alaposan összegyúrjuk, majd félretesszük pihenni 30 percig.
- Közben elkészítjük a krémet. A tej felét felforraljuk. A másik felében elkeverjük a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, tojást és vaníliapudingport.
- A felforrt tejhez hozzáadjuk a pudingos keveréket, majd folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük.
- A tésztát kettéosztjuk, és egyik felét kinyújtjuk a tepsi méretére és belehelyezzük a tepsi aljába.
- Erre simítjuk rá a vaníliakrémet, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és a krémre helyezzük.
- A morzsához a darált diót összekeverjük a porcukorral, liszttel és vajjal.
- A morzsát a tészta tetejéremorzsoljuk, majd egyenletesen elosztjuk a tészta tetején.
- Előmelegített sütőben közepes hőfokon (kb. 180°C) sütjük, amíg a tészta aranybarnára sül, és a morzsája ropogós lesz (kb. 30-35 perc).
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel.
- Az anyós szeletet tálalhatjuk önmagában vagy tejszínhabbal, vaníliás öntettel vagy fagylalttal kísérve.
- Jó étvágyat!
Leírás
Az anyós szelet egy hagyományos magyar sütemény, amelyet több generáció óta készítenek az ünnepi alkalmakkor vagy családi összejöveteleken. Az édes tészta alatt finom vaníliakrém és porcukoros diós morzsa található. Az anyós szelet nemcsak ízletes, hanem szemet gyönyörködtető is, hiszen a diós morzsa réteg szép aranybarnára sül a sütés során.