Idő
Elkészítés: kb. 1,5 óra
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 120 ml forró víz
- 250 g töltelék (pl. sertéshús, rák, zöldségek)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 teáskanál szeszes ecet
- 1 teáskanál szárított chilipehely (opcionális)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 1 cm friss gyömbér, finomra reszelve
- Só és bors ízlés szerint
- Zöldhagyma vagy koriander a díszítéshez
Elkészítés
- Készítsünk tésztát a lisztből és a forró vízből. Gyúrjuk addig, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Fedjük le és pihentessük kb. 30 percig.
- Közben készítsük elő a tölteléket. Finomra aprított húst, rákot, gombát vagy zöldségeket használhatunk. Keverjük össze a szójaszószt, rizsecetet, szeszes ecetet, chilipehelyt, cukrot, szezámolajat, fokhagymát és reszelt gyömbért. Ízesítsük sóval és borssal.
- Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd vágjunk belőle kis köröket (kb. 8 cm átmérőjűek).
- A körök közepére tegyünk egy kanálnyi tölteléket, majd zárjuk be a tésztát. Az ujjainkkal gyűrjük össze a tészta széleit, hogy formázzunk egy tasakot.
- Gőzzük a dumplingeket kb. 15-20 percig, amíg a tészta áttetszővé válik és a töltelék megfő.
- Tálaljuk melegen, szójaszósszal és friss zöldhagymával vagy korianderrel a tetején.
- Jó étvágyat!
Leírás
A dumplingek eredete Ázsiába nyúlik vissza, ahol sok kultúrában fontos része a helyi étkezésnek. A kis töltött tészták sokféle ízvilágot kínálnak.