Idő
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Hozzávalók
- 400 g sertéshús
- 200 g marhahús
- 100 g szalonna
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 2 műanyag szalámi burkoló
Elkészítés
- A húst és a szalonnát vágjuk apró kockákra.
- Tegyük a húst és a szalonnát egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, fekete borsot, fokhagymaport, köményt és füstölt paprikát.
- Keverjük össze alaposan, hogy az összes fűszer és íz jól eloszoljon a húson.
- Takarjuk le a tálban a húst és tegyük hűtőbe pihenni legalább egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Készítsünk elő két műanyag szalámi burkolót.
- Vegyük ki a húst a hűtőből, majd formázzunk belőle két hosszúkás szalámit, amelyeket beletöltünk a műanyag burkolókba.
- Tekercseljük be a szalámi burkolókat szorosan, majd végül tekerjük be őket alumíniumfóliával is.
- Helyezzük a szalámikat egy párolóedénybe, majd főzzük őket gőzben kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús teljesen megsül és megdermed a szalámi.
- Vegyük ki a szalámikat a párolóedényből, majd hagyjuk őket kihűlni és érlelni legalább egy napra, hogy az ízek még jobban összeérjenek.
- Távolítsuk el a műanyag burkolót és az alumíniumfóliát, majd szeleteljük fel a turista szalámit vékony szeletekre.
- Tálaljuk a turista szalámit friss kenyérrel, mustárral és savanyúsággal.
- Jó étvágyat!
Leírás
A turista szalámi egy hagyományos, magyar eredetű kolbászfajta, amely népszerűsége miatt mára már más országokban is elterjedt. Ez a szalámi a turisták és kirándulók kedvelt társa volt, könnyen szállítható és hosszabb ideig eltartható volt a füstölés és szárítás miatt. A turista szalámi jellegzetes ízt és textúrát kap a hozzáadott fűszerezéstől és a hosszabb érlelési időtől. Ma már számos változata és különleges fűszerezésű verziója elérhető a piacon, és sokan kedvelik az egyedülálló ízét és könnyű fogyaszthatóságát.